T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TEKİRDAĞ / MARMARA EREĞLİSİ - Yeniçiftlik Fatma Erkaya Anaokulu

ÇOCUK KİTABI ÖNERİLERİMİZ

Resimli çocuk kitaplarını, çocukların hayal ve duygu dünyalarının gelişmesine yardımcı olan, içinde bulundukları çevreyi anlamlandırabilmelerine olanak sağlayan yazı ve resim dili ile oluşturulmuş sanatsal araçlar olarak tanımlamak mümkündür.

Nitelikli bir çocuk kitabında:

  • Gelişim düzeyine uygunluk
  • İlgi çekici ve içeriği yansıtan bir kapak tasarımı
  • Dayanıklı cilt yapısı
  • Kullanım kolaylığı sağlayan biçimsel özellikler (harf,satır aralığı,baskı kalitesi vb.)
  • Dikkatle hazırlanmış içerik özellikleri (dili,anlatımı,planı,teması,kahramanları vb.)
  • Çocukların ilgilerine hitap eden konu seçimleri
  • İlgi çekici şekilde resmedilmesi ve
  • Çocuğun eğlenceli vakit geçirmesine yardımcı olması gibi özelliklerin bulunması beklenmektedir.

Alanyazında erken çocukluk döneminde nitelikli çocuk kitapları okumanın çocukların dil becerileri ve erken okuryazarlık becerilerini desteklerken buna bağlı olarak bilişsel gelişimlerini ve akademik başarılarını da etkilediği tespit edilmiştir. Hayat boyu devam edecek olan temel alışkanlıkların edinilmesi açısından kritik öneme sahip olan erken çocukluk döneminde çocuklar ve kitaplar arasında kurulan sağlıklı bir ilişkinin kitap okuma alışkanlığının temellerini oluşturacağı belirtilmektedir. Bu doğrultuda ebeveynlerin çocuklarına düzenli olarak kitap okumasının, çocukların kitaplara karşı ilgisini ve ilerleyen yaşantılarında geliştirecekleri okuma alışkanlıklarını etkileyeceği görülmktedir. Bu sebeple ebeveynler çocukların gelişim özelliklerine uygun, ilgilerine hitap eden ve ihtiyaç duydukları bilgi ve eğlenceyi içeren kitapları bilmek ve öğrenmekten, çocuklara bu nitelikleri taşıyan kitapları sağlamaktan ve rol model olarak çocukların kitap okumaya dair olumlu tutum geliştirmelerine yardımcı olmaktan sorumludurlar (Öztürk Samur ve Çiftçi, 2019).

 

Öztürk Samur, A. ve Çiftçi Y., (2019).Ailelerin Nitelikli çocuk edebiyatı ürünlerini seçebilme yetkinlikleri. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18, 327-354. İlgili makaleye ulaşmak için TIKLAYINIZ.

ÇOCUK KİTABI ÖNERİLERİMİZE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.11.2024 - Güncelleme: 01.11.2024 14:51 - Görüntülenme: 85
  Beğen | 0  kişi beğendi